IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
Eşti drept fără a fi constrâns să fii?
Dida
post Feb 13 2008, 08:05 PM
Post #1

Whozin beginner
**

Group: Administrators
From: Botoşani
Member No.: 121

În societatea în care trăim, totul se învârte în funcţie de unele reguli, scrie sau nu, oficiale sau nu...
Să luăm totuşi cea mai importantă dintre ele, legea. Prin ea, suntem obligaţi practic să avem un anumit comportament. Nu putem fura, ucide, jigni sau alte astfel de acţiuni, fără a avea repercursiuni asupra noastră.

Dar dacă nu ar exista legile, am mai fi la fel de corecţi? Dacă am şti că nu există nimic care să ne oprească sau fapta noastră nu ar avea o consecinţă rea asupra noastră, am fura de exemplu?

Ne-ar opri conştiinţa sau ar păli în faţa tentaţiei de a pune mâna pe lucrul altuia, neavând grija consecinţelor?

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
dannydan
post Feb 14 2008, 12:19 AM
Post #2

Whozin beginner
**

Group: Moderator
From: Romania
Member No.: 184

Eh! E o intreaga discutie pe tema asta.
Pe vremea cand eram ...mai tanar smile.gif chiar mi-am propus ca tema lucrarii de licenta sa fie "Religia ca mod de a conduce masele".
Evident ca fiind tanar, eram si destul de naiv.
Totusi, am constata ulterior ca o serie intreaga de filozofi s-au aplecat asupra acestei probleme.

Ce era - de fapt ...?

Eu spuneam ca, daca eliminam total legea ca mijloc de coercitie, masele se vor ghida numai prin constrangerile trasate de religie.
Adica cele 10 porunci: nu ucide, nu minti etc.

Toate bune si frumoase dar inoperabile, intrucat natura umana este una rebela.

Daca vreti ... pot continua ....

--------------------
ATENTIE!
Linkurile din semnatura sunt permise numai daca exista un link reciproc catre noi!
Coduri de inserat:
<a href="http://community.whozin.com" title="Forum de forum" target="_blank">Forum de forum</a>
sau
<a href="http://www.whozin.com" title="Email gratuit" target="_blank">Email gratuit</a>

Va rugam sa ne confirmati inserarea codului INAINTE ca linkul din semnatura sa apara pe forum!
Multumim pentru intelegere!
Filme, seriale tv

+Quote Post
Agapis
post Feb 14 2008, 12:20 AM
Post #3

New around Whozin
*

Group: Members
Member No.: 213

Nu e totul din constrângere.
Purtarea omului ţine şi de educaţie. Educaţia are două aspecte. Una e aplicată forţat, să fii educat de teama constrângerilor.
Alta e întipărită adânc în om şi nimeni şi nimic nu o poate clinti. Problema e că pe cea de-a doua nu o au mulţi. Iar cei care o au, nu o mai pierd în veci...Şi educaţia asta nu e doar educaţie, ci mult mai mult...

This post has been edited by Agapis: Feb 14 2008, 12:21 AM

--------------------
IUBEŞTE SI FĂ CE VREI!
Vreau să mă-nec de dulcea-nvăpăiere
A celui suflet ce pe al meu ştie...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th August 2008 - 04:44 PM